Thursday, November 28, 2013

Ostrost fotografie

Ostrost


Ostrost, to je oč tu běží


U fotografií rozlišujeme dva typy ostrosti. Je jím obrysová ostrost v zásadě jako aplikace neostré masky. Ta vytváří dojem ostrosti tím, že tmavší část v okolí hrany více ztmaví a světlejší část v okolí hrany více zesvětlí. U barevné hrany totéž platí o sytosti hraničních barev. To způsobuje efekt, kdy jsou obrysy ostré a prostor mezi nimi neostrý, často bez kresby.

Druhý typ ostrosti, ten důležitý, je kontrast detailů. Vytváří ostrost fotografie jako celku a zásadně ji ovlivňuje právě objektiv, který musí přenést detaily a senzor a ten je musí zaznamenat. Bodový zdroj světla se zobrazí vždy jako ploška. Když je dostatečně malá, naše oko ji nevnímá a je vše ostré. Čím menší je senzor, respektive obraz na senzoru, tím více se musí zvětšit a plošku už vnímáte jako neostrost. Detaily jsou pak méně patrné.

Pokud přejdete z kompaktu k pokročilejšímu přístroji, nastavte si vyhovující parametry záznamu JPEG snímků ve fotoaparátu nebo při následném převodu z RAW souborů v konvertoru. Výchozí nastavení bývá spíš konzervativní s nižšími hodnotami ostrosti, kontrastu a saturace. Camera RAW, kterou používám, obsahuje původní implicitní nastavení parametrů převodu pro každý podporovaný model fotoaparátu. To ovšem neznamená, že to jsou „správné“ hodnoty, ale pouze jedny z možných pro interpretaci RAW dat.


více Proč může být přechod k pokročilému fotoaparátu rozpačitý




Jak na zaostření neostrých a rozmazaných fotografií


Každému fotografovi se už jistě podařilo zkazit fotografii rozmazáním – ať už pohybem fotoaparátu při expozici, nebo nesprávným zaostřením. V takové situaci ani programy jako Photoshop nepomohou a při sledování různých kriminálek si většina z nás ťuká na čelo. Naštěstí najdete na internetu pár užitečných prográmků, často děl nadšenců, které opravdu pomohou takové chyby zkorigovat... více

























No comments:

Post a Comment