Sunday, February 17, 2013

Proč lakovat fotografie?

Proč lakovat fotografie?



Proč lakovat fotografie?


„Klasické“ barevné fotografické materiály jsou ze své podstaty chráněny proti vzdušným polutantům. Protože jsou pokryty tenkou povrchovou ochrannou vrstvou, nemají vzdušné polutanty k barvivům přístup. Tato vrstva jim ale neposkytuje žádnou ochranu proti slunečním paprskům, zejména UV záření. Pod pojmem fotografie dnes zahrnujeme i barevné tisky, zhotovené inkoustovým tiskem. V závislosti na použitých materiálech se různí i jejich světelná stálost (viz. článek Životnost digitálních fotografií). Protože mezi faktory, které nejvíce poškozují tyto tisky, patří světlo, je třeba tento vliv okolního prostředí co nejvíce omezit.

část kopie z  vyrovnávací paměť vyhledávače Google - původní zdroj

... Druhou možností je lakování. Rovnoměrnou aplikací tenké vrstvy laku je zajištěna ochrana proti mechanickému namáhání, tedy vlhkosti, nečistotám a mimo jiné vytváří barieru mezi tiskem a vzdušnými polutanty. Laky také obsahují UV absorbéry. Jsou to látky, které absorbují UV záření a tak zpomalují stárnutí fotografií jeho vlivem. Lak zlepšuje také optické vlastnosti tisku. Nanesením tenké vrstvy transparentního laku se vyhladí povrch a je tak zvýšen poměr přímého reflexního charakteru a světelného difuzního odrazu. Vizuálně tuto změnu pozorovatel vnímá jako zlepšení ostrosti obrazu, zvýšení saturace barev a rozšíření rozsahu odstínů barev.

Na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně, v laboratoři fotochemie, jsme mimo jiné testovali světelnou stálost inkoustových tisků s různými laky, jmenovitě od výrobců Tetenal, Hahnemühle a Herma. ...








lak, lakování, spray, sprej



No comments:

Post a Comment