Thursday, July 18, 2013

Zaklady spravneho ostreni - DSLR

Zaklady spravneho ostreni - DSLR



technickou kvalitu fotografie ovlivnuji predevsim
expozice
ostrost nebo hloubka ostrosti


Pokročilé ostření - mk

Focus and recompose, or compose and focus?

The Problem With The Focus-Recompose Method

PROBLÉMY S OSTŘENÍM ANEB FRONT A BACK FOCUS
...řejmě mi také dáte za pravdu (už naposledy), že snad mimo statických předmětů (krajina, studiové foto) je správné zaostření opravdu problém...


Umíte správně ostřit?

Fotografujeme s DSLR: Ostření



aktualizace cituji z diskuse nikonklub.cz:

SLEDOVÁNÍ OBJEKTU S BLOKACÍ

69Honza dne 08.07.2013, 12:41:26
jde o tom kam máš nastaven AF, tím myslím ovládání. Pokud jedeš přes tlačítko na AF-L (tedy na palec), pak je blokace AF vlastně jasná. Při nastavení AF-C a namáčknutí AF-L tělo neustále a průběžně přeostřuje. V okamžiku, kdy AF-L povolím, tak AF nepracuje a zaostření je v podstatě zablokované. Díky přehození tlačítka AF na zadní stěnu nedojde k přeostření při namáčknutí spouště a také díky nastavení AF-C lze exponovat kdykoli, tedy i v okamžiku, kdy není zaostřeno. Za "normálního" nastavení AF na spoušť lze na tlačítku AF-L mít právě nastavenou blokaci AF.


ZAOSTROVACI BODY

tori dne 09.07.2013, 09:02:45
vezmu to na prikladu svych fotaku s 51 AF body.
- Vyber zaostrovacich bodu AF point selection - tedy bodu na ktere muzu zobrazit v hledacku a "najet" na ne volba je 11 nebo 51. 11 bodu pouzivam na vetsinu reportazi kde nani dost casu. 51 pouzivam treba u foceni kde vice casu mam, treba portrety na svatbe (i reportazni) kde musu presne komponovat a pote si bybrat bod na oko portretovane osoby.
Pri AF-C rezimu mam pak vyber z 1/9/21/51 bodu to jsou body ktere se podili na zaostrovani. A tady je potreba pochopit jak funguje AF.. ten totiz detekuje kontrasty ve scene a pritom priorizuje jasne a blize umistene predmety.
Pokud tedy zvolim 1 bod je to jednoduche, fotak hleda kontrast v miste bodu a na nej se snazi zaostrit, problem muze byt v tom, ze celou plochu bodu pokryva nekontrastni scena. Staci napriklad bile tricko, jednobarevna kapota auta nez nejakych prolisu atd.. Proto existuje moznost vyberu dalsich "pomocnych" AF bodu kdy je pro zaostreni zohlednovana oblast pokryta prave temito body a fotak pak vyhledava kontrasty i v dalsi casti sceny atim, ze priorota AF lezi prave ve vebranem bodu.
Jak si vybira fotak mista kam zaostrit sam, si muzeme snadno vyzkouset v rezimu AF-S s natavenym automatickym vyberem ostrocich bodu.. pr tomto rezimu se po namacknuti zobrazi bodu kam je zaostreno.. Budou to body odpovidajicim kontratum ve scene..
Ja to ted zkousel s nikonem V2 mam otevrenou cernou stranku nikon clubu na monitoru s bilym okrajem, pokud na monitor zaostrim tak V2 vybere obdelnicek bodu umistenych na prechodu cerne obrazovky a ramecku monitoru
Co se moji praxe tyce, tak na 1 bod nefotim temer vubec, nejcasteji na 9 nebo 21 bodu to zalezi na situaci ale i na nasazenem objektivu.. sirokac ma jinou perspektivu nez tele a tak se i pri foceni podobych motivu meni scena a tedy i oblast kterou chci pokryt AF body .. na 51 bodu nefotim vubec
Samozrejmen to funguje i tak, ze pokud stredovy bod na neco zaostri s to se pohybyje v ramci oblasti vybrabych AF bodu, je na toto stale zaostrovano



HOW TO NAIL FOCUS ON YOUR DSLR EVERY TIME

Using the AF-ON focussing technique with the Nikon D800













How to Take Sharp Digital Images

The Secret to Ultra-Sharp Photos

Depth of Field Calculator







Jak mít opravdu ostré fotky (portréty, ...)

D800 AF-ON focussing technique - forum




Focus Problems with my camera
I would look at these pictures in View NX 2 and turn on the AF point to show you where it landed when you were taking the picture. If it lands on a sharp spot, maybe you're using the wrong AF settings. If the AF point consistently lands on out-of-focus areas, I would begin to wonder.





Nikonians - digital postprocessing & workflow

Focus and Recompose Technique


5 Simple Secrets To Sharper Photos







Back Button Focusing – Easier than you think!




SW - 6 ostrých způsobů doostření



D800 left-right outer AF point control test...

How to Quickly Test Your DSLR for Autofocus Issues

No comments:

Post a Comment