Saturday, September 10, 2011

Makro digitalní fotografie

Makro digitalní fotografie


Makro s digitálnou zrkadlovkou I. - S čím na makro?

O vybavení pre makrofotografiu sme písali v článku Silvestra Szabó, vtedy sme spomenuli jednotlivé technické riešenia. Teraz sa k tejto téme vraciame v podrobnejšom článku, pričom sme si niektoré možnosti aj prakticky vyskúšali. Zároveň sme informácie aktualizovali vzhľadom na použitie s digitálnou zrkadlovkou.

Close Up vs. Makro


Makro s digitálnou zrkadlovkou II. - zaostrovanie

Snáď v žiadnom inom žánri fotografie sa nepoužívajú tak rôznorodé spôsoby zaostrovania. Makrista musí zvládať prakticky všetky metódy a vyberať ich podľa toho, čo fotografuje. Neexistuje jediný doporučený spôsob, každý fotograf si praxou vyberie svoj obľúbený a osvedčený postup. Pre jedného obľúbená metóda fotografovania je pre iného nepoužiteľná.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, čím bližšie s fotoaparátom idete, tým viac budete preferovať manuálne zaostrovanie.


Fotoškola » Články » Makrofotografia



Extrémne makro extrémne ostré!

Veľmi veľa ľudí sa zaujíma o techniku skladaných záberov. Pokúsim sa pridať nejaké moje postrehy k tejto téme. Na rovinu poviem že nie som práve nejaký profesionál, ktorý vie o tom všetko, lebo som s tým iba nedávno začal, ale skúsim aspoň po lopate vysvetliť aký je zásadný rozdiel medzi záberom poskladaným z mnohých fotiek a záberom na jeden cvak pri vysokej clone...



Makro - focení kapek



Makroobjektívy



Makrofotografia I - výstroj

Makrofotografie je fotografický snímek, který podává více podrobností, než rozezná lidské oko ze vzdálenosti 25 cm a to při zobrazení detailů s měřítkem zobrazení přibližně od 1:2 až do měřítka 30:1. Jako měřítko zobrazení se označuje poměr velikosti předmětu a jeho obrazu na filmu nebo snímači.

Například když snímek 2 cm velkou housenku bude mít při měřítku 1:2 na snímači či filmu rozměr 1 cm. Pravé makroobjektivy nám dovolují dosahovat měřítka 1:1 a víc, takže velikost onoho předmětu na snímači či filmu odpovídá jeho skutečné velikosti nebo zvětšení až 30 násobném.



Štúdium

Mnohí z ľudí, ktorých záľubou je fotografia a budúce mesiace budú tráviť v očakávaní posledných chvíľ svojho stredoškolského života sa iste zamysleli nad jednou otázkou. Čo takto využiť svoju vášeň na štúdium, ktoré ma bude naozaj zaujímať? Bolo by predsa skvelé robiť seminárne práce počas výletu s foťákom a pri nákupe techniky sa sám sebe či rodičom vyhovárať vetou „potrebujem to do školy“, no nie? Iste takto premýšľajú aj ľudia postihnutí fotografiou, ktorí si vybrali vysokú školu, no zistili, že to pre nich nie je to pravé orechové alebo tí, ktorí si po maturite urobili pauzu na splatenie nového kanónu...




Fotografování skládaného makra II. - Focus-Bracketing

Makro Bracketing



FOCUS STACKING & DEPTH OF FIELD



Focus Stacking Made Easy with Photoshop



Extending Depth of Field by Stacking Images Taken at Different F-stops



IMAGE STACKING: MULTIPLE F-STOPs




















Skládání makrofotografií - 1. část

Skládání makrofotografií - 2. část



Charles Krebs Photomicrography

No comments:

Post a Comment