Friday, July 31, 2015

Jak nastavit Monitor, Tiskárnu ...

Jak nastavit Monitor, Tiskárnu ...






























3 comments:

  1. NikonClub RedakceNikonClub bloger
    Obrázek uživatele Macek73
    nelze, ale musím reagovat.
    Macek73 dne 26.03.2015, 11:21:02

    nelze, ale musím reagovat. Sice nejsem v tomto oboru kovaný, ale přeci jenom bych k tomu rád něco řekl.
    Za prvé nevím , kdes vzal že Display Port (DP) jako jediný umí 10-bit hloubku. Tohle umí už moje starší EIZO kde jsou "jen" DVI a HDMI vstupy. Především záleží na grafické kartě. DP je jenom o propustnosti dat a extrémním rozlišení (4K), to už DVI nezvládá. Tolik k technice. Ano reklamní text od EIZO dává dojem, že 10bit je jen DP, což je defacto pravda vzhledem k tomu rozlišení co CG řada má. Já mám menší, ale i u toho EIZO tvrdí, že zobrazuje 10bitově. A to je monitor minimálně 5 let starý....

    AdobeRGB - podle mne věc bez které se drtivá většina z nás obejde. 99,6% uživatelů nemá čím tenhle gamut zobrazit, takže je to zbytečné v tomto publikovat. Vzhledem k mizivému počtu snímků, které spatří světlo světa na papíře je to opět na pováženou, když vezmu v potaz množství problémů a potíží po cestě. Profi laby dneska stejně operují laserovým svícením RGB lasery na fotopapír, takže sRGB je více méně to co jim nejvíc vyhovuje jako zdrojový materiál. CMYK je úplně mimo, ten má smysl jen v přáípadě že tiskneme ofsetem nebo inkoustem , ale i zde je víc problémů, než to nechat ripovat příslušným driverem od výstupního zařízení, které má nejvíce vyladěný převod RGB->CMYK

    Já se trápil s profilem od zařízení na osvit papíru a furt to nebylo ono. Tak jsem se s profi labem dohodl, že jim to stačí v sRGB a že to zkalibrují už v mašině. Nakonec se ukázalo, že je to nejlpeší cesta, bez bolesti a pokusů všeho druhu.
    Když jsem se ptal kamarádů fotografů zvučnějších jmen, tak také fotí do sRGB a ne do AdobeRGB. Byť je nám všem rozdíl dobře znám!
    Osobně považuju za přínosnější 14bit RAW, kdy mám víc kresby (dat) ve stínech a dá se v postprocesu s tím lépe pracovat.

    Ještě se vrátím k zobrazování a konzumaci širokou veřejností. To co já na EIZO vidím ve stínech, ostatní tj. 98% populace už stejně nevidí, protože na jejich zařízeních už je tma. Pak tedy vyvstává otázka smyslu takového počínání a trápení se.
    Pro mne jako pro fotografa má smysl tedy výstup na papír, ten bychom měli vidět všichni podobně. Zbytek je velmi relativní a málokoho z pozorovatelů zajímá. Nejvíc táhne motiv a miniaturní posuny registruje opravdu jen zlomek populace. Navíc to co vidí lidské oko (dynamický rozsah) to stejně furt nejsme schopni v plném rozsahu přenést ani fotoaparátem ani na papír nebo display! Takže bych toto téma fakt nebral tolik vážně.

    Jen pro legraci zkuste někdo pořídit snímek za úplňku venku v přírodě aby vypadal tak jak to vidíte? ... :)


    ---------------------------

    ReplyDelete
  2. 100% souhlas.: Velmi důrazné
    Jenicek dne 26.03.2015, 13:17:50

    100% souhlas.:
    Velmi důrazné doporučení pro 99,99% čtenářů:
    Používejte jen sRGB!!!
    Používání barevných prostorů Adobe RGR, Profoto atp. je opravdu zcela jiná liga technologicky i finančně a na výsledku se to z 99% nepozná.
    Naprosto stačí a výsledky budou o 1000% lepší než kolik dodá aRGB ...:
    0) Používat RAW
    1) Kvalitní EIZO je nutnost.
    2) Nastavit vše na sRGB a jednou do roka celý řetězec zkontrolovat.
    3) Barevný profil Widlí si dát do neutrálních barev - šedá, černá, bílá ..
    4) Světlo v místnosti by mělo mít referenční parametry (teplota, spojitost spektra)
    5) Náhledové světlo na tisky s ref. parametry.
    6) Pokud doma tisknu, tak mít slušnou tiskárnu (multifunkce to není)
    7) Používat pořádné značkové papíry a originální inkoust
    8) Mít vkus

    -----------------------

    ----

    NikonClub RedakceNikonClub bloger
    Obrázek uživatele Macek73
    s tím tiskem je to velká
    Macek73 dne 26.03.2015, 14:12:18

    s tím tiskem je to velká otázka. Mám doma A3 osmibarevku Canon 9000 Pro. K tomu ještě Pixma i4000. Člověk toho na papír zas tolik nedělá, a hlavně to stojí neuvěřitelný peníze... nakonec jsem usoudil, že nejlevnější je to nechat odborníky. Dělaj to denně, maj na to stroje co to dělaj v lepší kvalitě za polovinu. Když se jim to nepovede, jde to za nima. Tak proč se s tím trápit. Za tu tiskárnu jsem mohl mít pěknej profi objektiv f1.4 :-)
    Dneska všechno dělám v Thalia Picta v Praze na Žižkově a jsem spokojenej.

    ----

    odpovědět

    Souhlas, akorát je často
    Jenicek dne 26.03.2015, 23:37:03

    Souhlas,
    akorát je často potřeba něco operativně vytisknut pro rodinu, kamarády, menší kšeftík ... Do formátu A3 a rozumného počtu kusů se to doma dá a i ta cena se dá zkousnout. Když si vezmeš, kolik času je lab na 20 fotek A3, tak se to nevyplatí tam dávat ... Velké formáty + hodně kusů je jednoznačně na lab.

    odpovědět

    -----


    Ano, špatně jsem se vyjádřil.
    FattalError dne 26.03.2015, 12:51:42

    Ano, špatně jsem se vyjádřil. Neměl jsem na mysli DP u monitoru, DP u grafický karty. Tuhle informaci jsem docela pracně hledal na stránkách ATI a na fóru. I tam je mimochodem několik názorů ponecháno otevřených k debatě. Čili se nikdo nemá jen tak šanci dozvědět, který je ten správný. Informoval jsem se tedy přimo u výrobce grafik, jak je to doopravdy. Bylo mi sdělenno, že ne všechny grafické karty zvládnou nakrmit 10bit grafický monitor mimo DP. O DVI a HDMI jsem dostal jen velmi kusé informace, že možná/některé/pravděpodobně/vzhledem ka dalším... a spousta jiných neurčitých slov. Takže abych tady netvrdil polovičaté věci, snažil jsem se to napsat rychle a stručně, jsem prohlásil, že DP je opravdu jediný 10bit - opomněl jsem dodat ostatní problematiku.

    ---

    Barevný prostory... tisk. Už jsem se setkal s více fotolaby a jejich úroveň, připravenost a další věci je velmi smutná. Většinou jsem přišel, zeptal se v jakém prostoru chtějí data a odpověď většinou byla: "můžete buď tady u nás a nebo máme ještě pobočku -tam.a.tam- ." Takže to chce minimálně vědět, jaký fotolab je schopný... Takže i tohle na uvážení před koupí monitorů za milióny :)

    Každopádně článek... pro osvětu :) hlásí se někdo? :)

    ReplyDelete
  3. citace z:

    Postproces podruhé - volné pokračování ...

    http://www.nikonclub.cz/clanek/postproces-podruhe-volne-pokracovani

    ReplyDelete